De Oost Europese herder-Vostochno-evropeiskaya ovcharka (VEO)

The first thing we want to publish at this page is that we are so greatfull to the breeders of our VEO’s. Thank you for trusting us with your loved ones, we will make you proud!!!

 

De nieuwste telgen in onze kennel zijn Oost Europese herders. Hieronder een klein stukje van de historie van dit geweldige ras. Momenteel hebben we 3 van deze kanjers bij verschillende fokkers gehaald.

Veel honden liefhebbers maken de schijnbare vergissing door te zeggen dat de Oost Europese Herder (officiële benamen Vostochno-evropeiskaya ovcharka (VEO)) hetzelfde ras is als de Duitse Herder. Maar toch, als men diep genoeg graaft in de historie van het ras zit hier een hele grote kern van waarheid in.

 

De Oost-Europese stamouder is een afstammeling van de Duitse Herder uit de landen van de Sovjet Unie. Hier is men gericht separaat gaan fokken met geselecteerde stamouders. Er zijn meerdere redenen aan te voeren voor deze stap. De eerste reden is de menselijke factor. Hondentrainers in de Sovjet unie hebben een andere benadering van het trainen van honden. Daarnaast speelde het klimaat een grote rol.

In vele landen heeft men grote waardering voor de eigenschappen van het Duitse herder ras, welke uitstekend inzetbaar waren voor diverse taken zoals waak en verdediging, grensbewaking etc. Maar na de eerste wereld oorlog hadden de inwoners van de Sovjet unie een diepgewortelde aversie tegen alles de gerelateerd kon worden aan Duitsland. Om die reden werden er zelfs grote veranderingen doorgevoerd in de training en africhting van de Duitse Herder zodat er zo min mogelijk overeenkomsten waren met het oorspronkelijke ras. Er is in die periode heel veel energie gestoken in het maken van aanpassingen aan het ras omdat de Sovjet staat een grote behoefte had aan expliciete werkhonden. Hierbij zetten men zwaar in op zowel de fokkerij als de opvoeding en africhting.

Na de eerste wereldoorlog in 1924 is er in de hoofdstad Moskou een speciale kennel opgericht genaamd "Red Star" met als doel het ontwikkelen van het Oost Europese Herder ras. Hier werkte men aan de eigen variant op het Duitse Herder ras als veedrijvers honden en zijn de rassen Centraal-Aziatische Ovcharka en de Kaukasische Owcharka ingefokt.

Door gebrek aan beschikbare fondsen bereikte men de eerste resultaten pas in 1945. De reden hiervoor was het gegeven dat na de 2e wereldoorlog er veel Duitse herders zijn achtergelaten in de sovjet Unie. Deze zijn later ingezet in de fokkerij.

Men had zich als doel gesteld om de gedragskarakteristieken van de Duitse herder te veranderen en een grotere type hond voort te brengen. Hier was men zeer wel in geslaagd. Sommige uiterlijke kenmerken moesten wijken. Veranderingen moesten plaatsvinden in karakter  en ook in de gedrag. Daarnaast streefde men naar een meer universele hond die niet alleen inzetbaar zou zijn in een specifieke omgeving maar ook in het gehele Sovjet gebied.

Aan het einde van de tweede 2e wereldoorlog werden de voormalige vertegenwoordigers van het Duitse Herder ras, die een intensieve “hertraining” hadden ondergaan door generaal Medvedev erkent als een separaat ras: Oost Europese Herder. Tevens werden deze honden, door hun verdienste in de oorlog benoemd tot het meest patriottische dier.  

Maar het was niet tot 1964 dat de Ras standaard werd beschreven. En 12 jaar later werd deze standaard nog eens herzien. Dit was echter van geen enkele waarde omdat dit innovatieve ras nog steeds werd gezien als een sub-ras van de Duitse Herder en niet als een separaat ras. Tot het uiteen vallen van de Sovjet Unie. Dit betekende niet alleen een ommekeer voor de Sovjet Unie maar ook voor het Oost Europese Herder ras

Toen deze grootmacht uiteen viel werd alles daarvan in twijfel getrokken. Ook de ontwikkelingen van het Oost Europese ras werd bedolven onder kritiek. De honden werden gelinkt aan de Stalin periode en de periode van onderdrukking van de Sovjets. Maar feitelijk speelden de honden in deze periode juist een grote rol in het redden van mensenlevens, het zoeken naar explosieven, het beschermen van mensen en hun bezittingen.

Onze hartedief: East River Amazing Zaria     Bred by M.Muschalik

Zaria heeft nu haar derde nestje. We hebben uit haar tweede nestje een zoon aangehouden. Onze Vigo Zailo of the Heart of Lothian

Onze prachtige Devana: Milyi Strazh Universe of Devana Bred by Anastasia Gavshina , Devana is heerlijk met pensioen.

In 1991 vond er een gebeurtenis plaatst die de status van de VEO radicaal veranderde. In dit jaar werd Duitse herder ras wereldwijd erkent. Na deze gebeurtenis werd de Oost-Europese variant uitgebannen en bestempeld als niet gewenste verschijning. De honden werden volledig geëlimineerd. Ze konden niet langer worden ingeschreven op shows, en waren ook niet meer welkom binnen de georganiseerde kynologie.

Gelukkig waren er nog steeds mensen die, met grote liefde voor het ras de fokkerij en ontwikkeling voort zette. Men ging, tegen de negatieve stroom in door met dit indrukwekkende ras met kennels in particulier eigendom. Ook werden er nog steeds shows georganiseerd maar dan wel alleen voor het VEO ras.

Ondanks alle tegenslagen had deze ontwikkeling ook een positieve invloed op de ontwikkeling van het ras. Personen die alleen aandeel hadden in het ras uit eigenbelang verdwenen van het toneel. Alleen de mensen die met hart en ziel voor het ras wilden gaan bleven de honden trouw.

Het niet erkennen van dit type van het Ras had tot gevolg dat er een associatie van kennels werd opgericht in 1991 en reeds in 1999 werd er een boek gepubliceerd geheel gewijd aan de stambomen van de Oost-Europese Herdershonden. De ontwikkeling van het ras werd voortgezet en hierbij lag de focus niet alleen op de uiterlijke kenmerken maar ook op de werklust en karakter eigenschappen. Zaken die bijdragen bij de inzetbaarheid van de VEO. Kennels betrokken bij het fokken en trainen van de Oost-Europese vertegenwoordiger van het herder ras hebben niet alleen een groot aantal van deze honden gered maar ook het aantal vermeerderd. Dit leidde in relatief korte tijd tot een geleidelijke erkenning van het ras door de Russian dog associations waardoor in 2002 de eer en glorie van deze prachtige honden werd hersteld

Fieliss Logan, our VEO boy!!!    Hd, ED, DM, Mdr1, backproblems free                   Complete scissorbite. Bred by Olga Tambovtceva

Inmiddels hebben we 5 prachtige VEO’s. Waarvan er drie bij ons in huis wonen. Logan woont in een heerlijk gastgezin en Devana is met pensioen naar twee mooie nestjes. Onze nieuwkomers zijn Vigo (zoon van Logan en Zaria) en East River GoT Lady (Nadya). Deze twee pubers krijgen eerdaags een eigen pagina. We zijn dik tevreden en dolblij met onze prachtige sterke gezonde Oost Europese herders!!!